August 10, 2020

Evenimente in Iasi

Pavel Șușară: de la Pallady la Brâncuși – lansare de carte, 23 iunie 2020

Pavel Șușară: de la Pallady la Brâncuși – lansare de carte

23 iunie 2020, Spațiul cultural hibrid Art+Design

 

Marți, 23 iunie 2020, de la ora 18:00, spațiul cultural hibrid Art+Design găzduiește lansarea cărții „Brâncuși” de Pavel Șușară, apărută la Editura Monitorul Oficial. Invitat, alături de autor, este criticul literar Bogdan Crețu, iar discuția, ce nu va ocoli volumul „Pallady”, publicat în 2017 la aceeași editură, va fi moderată de George Pleșu. În contextul actual, lansarea se va desfășura pe terasa din curtea interioară, cu un număr limitat de locuri disponibile, accesul fiind condiționat de purtarea măștii.

Studiul-eseu Brâncuși urmărește nașterea și evoluția operei brâncușiene într-un dublu context: pe de o parte, în mediul de formare din România, din care sculptura a lipsit cu totul până în a doua jumătate a sec. XIX și, pe de altă parte, în mediul parizian, în cea mai spectaculoasă perioadă a modernismului European. Cartea analizează trecerea lui Brâncuși de la sculptura canonică, de tip european, în care figurativul are o pondere majoră, culminând cu momentul excepţional pe care îl reprezintă Rodin, la sculptura nonfigurativă, esențializată și spiritualizată, în care se regăsesc atitudinea și filosofia specifice Răsăritului.
În acest sens, concluzia cercetării este aceea că opera brâncușiană marchează o ruptură fără precedent în întreaga istorie a sculpturii europene, și nu numai, deplasând interesul de pe aspectul ei material, de pe percepția ei explicită ca masă, pe energia lăuntrică, pe imaterialitatea și pe spiritualitatea ei implicită. Revoluția radicală pe care o reprezintă opera lui Brâncuși este tocmai mutația pe care ea o propune prin reevaluarea perspectivei răsăritene, nonfigurative și nondiscursive.

Lansare de carte Pavel Susara de la Pallady la Brancusi Iasi 365

Pe de altă parte, volumul dedicat pictorului ieșean Theodor Pallady prezintă, cu ajutorul a 128 de ilustrații, lucrări din opera timpurie sau de maturitate a lui Pallady, care sunt însoțite de însemnări ale pictorului, extrase din jurnal sau alte documente, și oferă astfel acea imagine variată necesară unei înțelegeri autentice.
Pavel Șușară (născut în 1953, loc. Bănia, Caraș -Severin) este autor, critic și istoric de artă, poet și scriitor, cercetător în istoria artei al Institutului de Istoria Artei de pe lângă Academia Română. Specializat în istoria artei contemporane, Pavel Șușară este autorul unei monografii importante despre opera pictorului Corneliu Baba, dar și un poet având câteva volume de poezii publicate, pentru care a primit două premii ale Uniunii Scriitorilor din România în 1996 și 2000. Din 1992, este autorul unei rubricii permanente de critică de artă în revista „România literară”. În 2018 a înființat în București Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară, o fundație privată pentru artă modernă și contemporană românească.

Spațiul cultural hibrid Art + Design, se află în clădirea Habitat Proiect (Bd. Carol I nr. 4, corp A) și găzduiește o librărie axată doar pe carte de artă, design și arhitectură, alături de un mini-spațiu expozițional pentru proiecte de artă contemporană, design și arhitectură, proiect unic în Iași și fără o echivalență deplină în România. Unul dintre modelele care au stat la baza conceptului este Curatorial Research Bureau din cadrul California College for the Arts - San Francisco (SUA), un hibrid între o librărie și un spațiu expozițional și educațional.

Librăria este fondată de George Pleșu, directorul Borderline Art Space, și are ca scop crearea de noi publicuri pentru toate formele de exprimare a interesului pentru artă și cultură contemporană, cu accent pe arte vizuale, design și arhitectură. Astfel, cei care vor trece pragul noului spațiu vor putea întâlni, de-a lungul timpului, de la manifestări artistice contemporane (expoziții, proiecții de artă video, lucrări și instalații în spațiul public) până la lansări și dezbateri despre cele mai noi apariții editoriale din domeniile artei contemporane, arhitecturii și designului.

Proiectul face parte din programul curatorial „Librăria ca spațiu public”, derulat de Art + Design și co-finanțat de AFCN.
Partener: Direcția Județeană pentru Cultură Iași.
Parteneri media: Wink, Radio România Cultural, RFI, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

Program Ateneul Național din Iași luna iunie 2020

Program Ateneul Național din Iași luna iunie 2020

 

Pentru cei care doresc sa se distreze in timpul liber le propunem evenimentele lunii iunie 2020 din programul Ateneului din Iasi.

Adresa: str Ion Creanga nr. 14;
Telefon: 0232-261.846 (Program casierie bilete: luni - vineri 09.00 - 16.00 si cu o oră înainte de începerea fiecărui spectacol.)

Mijloace de transport in comun: se poate ajunge la Ateneul Tătărași cu tramvaiele 1, 3, 11, 13 sau autobuzele/microbuzele: 18, 27 de la CTP.

Programul Ateneului National din Iasi luna Iunie 2020

14 iunie 2020

Spectacol de teatru pentru copii „Fat Frumos din lacrima”, regia Erica Moldovan

Amfiteatrul Palas, ora 19:00

Regie: Erica Moldovan
Asististent regie: Alexandra Paftală
Coregrafie: Cristina Todi
Costume: Alina Dincă Pușcașu
Decoruri: Cătălin Târziu

Distribuția: Gelu Ciobotaru (Făt-Frumos), Alexandra Macovei (Ileana), Alexandra Paftală (Fata Genarului), Dumitru Florescu (Împăratul vecin), Codrin Dănilă (Boierul), Ana Hegyi (Maica Domnului și Muma Pădurii), Andrei Ciobanu (Genarul), Daniel Onoae (Împăratul), Cezara Fantu (Împărăteasa) și Erica Moldovan (Povestitor).

Teatru Amfiteatrul Palas Iasi Fat Frumos din lacrima iunie 2020

„Făt Frumos din Lacrimă” este unul dintre basmele emblematice ale culturii românești. Publicat pentru prima dată în revista „Convorbiri literare”, încă din anii studenției marelui poet Mihai Eminescu, „Făt Frumos din Lacrimă” reiterează eternul conflict dintre bine și rău, tema principală fiind drumul inițiatic al tânărului fecior de împărat. Spectacolul „Făt Frumos din Lacrima” completează portofoliul de spectacole dedicate publicului tânăr, aducând astfel din nou în atenția copiilor o capodoperă a literaturii naționale.

S-a ales data premierei pentru 14 iunie, pentru a comemora aproape 131 de ani de la dispariția marelui poet național. Echipa Ateneului a îmbrățișat cu entuziasm lucrul la acest spectacol! Se doreste sa se ofere copiilor un spectacol lucrat într-o manieră specifică Ateneului Național din Iași, o manieră cu care publicul s-a obișnuit: plină de profesionalism, de bucurie, de culoare. Distribuția cuprinde întreaga echipă de actori care își interpretează cu măiestrie partiturile. Deși se traverseaza o perioadă grea pentru mediul cultural și nu numai, cei de la Ateneul National din Iasi răspund cu optimism acestor provocări și vă invită cu bucurie să urmăriți productia „Făt Frumos din Lacrimă” .

 

17 iunie 2020

Spectacol de teatru „Take, Ianke și Cadâr”, regia Ion Sapdaru

Amfiteatrul Palas, ora 19:00

Regie și coloană sonoră: Ion Sapdaru
Decor: Cătălin Târziu
Costume: Alina Dincă Pușcașu
Asistent regie: Francisc Bucur
Video: Alexandru Amargheoalei

Distribuție: Take – Dumitru Florescu, Ianke – Codrin Dănilă, Cadîr – Daniel Onoae, Ana – Alexandra Macovei, Ionel – Gelu Ciobotaru, Safta – Alexandra Paftală, Ilie – Sorin Cimbru

Teatru Take Ianke si Cadir Ateneul Iasi iunie 2020

 

20 iunie 2020

Spectacol de teatru pentru copii “Aventuri cu…DL.GOE ”, regia Iulian Sandu

Grădina de Vară a Ateneului Național din Iași, ora 10:00

„Un geniu al comicului, Caragiale reflectă în cel mai fidel mod, în contextul actual, realități legate de incultură, caractere și educație, desavârșind teatrul de satiră socială.
În an centenar, Ion Luca Caragiale ne provoacă sa medităm asupra comicului, să descoperim printre hototele de râs, tristețea eternelor probleme comportamentale și mai mult, ne provoacă să fim mai buni, oferind adevărate lecții de viață, atât de vii și de actuale.

Universul lui Caragiale este de fapt un spectacol etern, ce punctează cu umor defectele societății noastre, cu scopul de a le îndrepta, imaginatia fiind cheia ce deschide un univers nemaivazut.”

Iulian Sandu, regizor
Regia – Iulian Ioan Sandu
Adaptare text – Izabela Oancea
Muzica – Sorin Oancea

Aventuri cu domnul Goe iunie 2020

Distribuție:
Alexandra Macovei – DL. Goe
Alexandra Paftală – Mamița
Ana Hegyi – Mam Mare
Dumitru Florescu – Georgescu/Profesorul
Cezara Fantu -Țaca/Anibal
Daniel Onoae – Lefter Popescu/Otopeanu
Codrin Dănilă – Controlorul/ elevul

Bilete pe: https://www.ateneuiasi.ro/class/aventuri-cu-dl-goe-8/ sau direct la casieria Ateneului!

 

20 iunie 2020

Spectacol de teatru „Căsătorie în ... doi” - regia Andrei Ciobanu

Grădina de Vară a Ateneului Național din Iași, ora 10:00

Teatru casatorie in doi iunie 2020

 

21 iunie 2020

Spectacol de teatru pentru copii „Harap Alb”, regia Erica Moldovan

Amfiteatrul Palas, ora 10:00

Basmul popular românesc „Harap Alb” este o capodoperă a literaturii române. Cu bucurie am ales să montăm acest spectacol în dramatizarea regretatului Ștefan Oprea, din dorința de a oferi publicului tânăr ocazia să se întâlnească cu personaje fantastice care au marcat copilăria oricăruia dintre noi. Dăm întâlnire publicului cu personaje colorate, energice, fabuloase care vă vor purta timp de o oră în lumea fantastică a basmului. (regizor Erica Moldovan)

Regie: Erica Moldovan
Asistent regie: Dumitru Florescu
Scenografie și costume: Alina Dinca Pușcașu
Muzica: Mitruț Peiu
Coregrafie: Cristina Todi

Spectacol de teatru Harap alb iunie 2020

Distribuția:
Gelu Ciobotaru: Harap Alb;
Dumitru Florescu: Spânul, Împăratul Roș;
Codrin Dănilă: Verde Împărat, Povestitorul, Setilă;
Daniel Onoae: Gerilă, Craiul,;
Alexandra Paftală: Baba, Păsări-Lăți-Lungilă, Fata 1;
Alexandra Macovei: Flămânzilă, Fata 3,
Ana Heghy: Fata 2, Ochilă;
Erica Moldovan: Calul, Fata Împăratului Roș.

Bilete pe: https://www.ateneuiasi.ro/class/harap-alb-7/ , la casieria Ateneului, sau direct la locație cu o oră înainte de începerea spectacolului!

 

21 iunie 2020

Spectacol de teatru "Atentie: Aterizam" - regia Daniel Onoae

Amfiteatrul Palas, ora 19:00

Adaptare după celebra comedie franțuzească de situație “Boeing Boeing” de Marc Camoletti, producția Ateneului din Iași aduce în atenția spectatorilor câteva situații pline de umor prin care trec cele șase personaje savuroase în apartamentul din Paris al unui arhitect cu… multă poftă de viață.

Bernard (Daniel Onoae), tânărul arhitect de succes, Berta (Alexandra Paftală), menajera și omul de încredere al acestuia, Robert (Dragoș Maftei), un vechi prieten din provincie și cele trei stewardese – Janet (Erica Moldovan), Helga (Cezara Fantu) și Jaqueline (Ana Hegyi), toate logodite cu Bernard – sunt personajele fermecătoare, ce trebuie să se descurce în situații comice prin postura în care sunt puse.

Spectacol teatru Atentie Aterizam 21 iunie 2020

Comedia „Atenție, aterizăm!” se joacă Duminică, 21 iunie 2020, ora 19:00 în Amfiteatrul Palas.

Bilete pe: https://www.ateneuiasi.ro/class/atentie-aterizam-7/ , la casieria Ateneului sau direct la locație, cu o oră înainte de începerea spectacolului.

 

24 iunie 2020

Spectacol de teatru „Pijamale”, regia Andrei Ciobanu

Amfiteatrul Palas, ora 19:00

Regizor: Andrei Ciobanu
Scenograf: Cătălin Târziu
Costume: Alina Dincă – Pușcașu

Distribuție:
Georges Chauvinet- Daniel Onoae
Leonard Joliejolie – Andrei Ciobanu
Yvonne Chauvinet – Ana Hegyi
Babette Latouche – Alexandra Paftală
Jaques Latouche – Codrin Dănilă
Claudine Amour – Alexandra Macovei
Inspector Legrande – Daniel Popa

Teatru Pijamale iunie 2020

Spumoasa și savuroasa comedie „Pijamale” de Mawby Green și Ed Feilbert are la bază farsa franțuzească „Moumou”, scrisă în 1944 de Jean de Letraz. Piesa, care s-a jucat ani în șir pe Broadway și la Hollywood cu casa închisă, având parte de un succes fulminant, ajunge acum și pe scena Ateneului din Iași. “Pijamale” aduce cu sine și o serie de intrigi, farse pline de umor, infidelități, decepții, promisiuni ce nu pot fi ținute, răsturnări de situație și schimburi de identităţi, care vă vor ține cu sufletul la gură și vă vor provoca râsul.

Un afacerist curtenitor își face planuri să plece într-o <<călătorie de="" afaceri="">>, dar fără să-i dea de știre, soția sa îi invită pe prietenii soțului ei să petreacă weekendul în casa lor. Dar ce se întâmplă când, de fapt, prietenii nu există și trebuie inventați? Și când mai apare și un vechi prieten din liceu al soțului, care este copleșit de amploarea situației, un valet de conjuncutură pus mereu pe harță, o cameristă cu visuri de mărire și un inspector de poliție care caută să avanseze? Se nasc niște personaje hilare și încurcături spectaculoase, totul adunat într-un spectacol cu ritm.

 

27 iunie 2020

Spectacol de teatru pentru copii „Dumbrava basmelor muzicale”, regia Iulian Ioan Sandu

Grădina de Vară a Ateneului Național din Iași, ora 10:00

Distribuție:
Motanul încălțat - Ana Hegyi
Domnița - Cezara Fantu
Ionică - Dumitru Florescu
Slujitor - Daniel Onoae
Slujitor - Codrin Dănilă
Marele Dregător - Gelu Ciobotaru
Doica - Alexandra Paftală
Fata moșului - Cezara Fantu
Fata babei - Alexandra Paftală
Zâna - Ana Hegyi
Miorlăilă - Dumitru Florescu
Vulpoiul - Gelu Ciobotaru
Tatăl/Ursul - Daniel Onoae
Cuptorul - Codrin Dănilă

Dumbrava basmelor muzicale 27 iunie 2020

Spectacolul educațional-cultural interactiv pentru copii „Dumbrava Basmelor Muzicale” reprezintă o oportunitate unică pentru copii de a se bucura de un excepțional spectacol muzical de operă, special creat pentru ei.
Regia este semnată de către Iulian Ioan Sandu, cel ce a pus în scenă și poveștile lui „Peter Pan” și „Alice în Țara Minunilor”.

Spectacolul  conține fragmente din îndrăgitele opere „Motanul încălțat”, de Cornel Trăilescu și „Fata moșului și fata babei”, de Florin Comișel. Pe lângă bucuria lirică pe care actorii o vor transmite, aceștia îi vor implica pe copii în diverse jocuri interactive, încurajându-i, astfel, să asimileze informații noi și interesante în cel mai plăcut mod posibil.

Spectacolul „Dumbrava Basmelor Muzicale” oferă copiilor șansa de a vedea, asculta și simți arta lirică de aproape, direct, interactiv, de a fi reuniti prin intermediul muzicii și încurajați să învețe toleranța și acceptarea reciprocă.
„Dumbrava Basmelor Muzicale” durează o oră și aduce în fața micilor spectatori echipa artistică a proiectului, formată din moderator și cele 7 personaje care vor interacționa constant cu spectatorii și îi vor învăța noțiuni de cultură generală din mai multe domenii, precum literatură, istoria muzicii clasice românești, noțiuni de dans, canto, regie, curiozități despre compozitori și informații de interes despre lumea artiștilor.

 

27 iunie 2020

Spectacol de teatru „1+1=3”, regia Andrei Ciobanu

Grădina de Vară a Ateneului Național din Iași, ora 10:00

Mai întâi s-au întâlnit pe peronul gării, apoi s-au căsătorit şi mai apoi s-au cunoscut. Ce poate să mai urmeze după o „Casatorie în…doi”? Viaţa de zi cu zi poate fi uneori plictisitoare şi monotonă, dar pentru Petronela şi Frosinel nu e deloc aşa.
Cei doi protagonişti găsesc mereu câte ceva amuzant de făcut, mai ales că acum un eveniment special le va schimba viaţa”.

Toate acestea în comedia „1+1=3”, în regia lui Andrei Ciobanu.

Bilete pe: https://www.ateneuiasi.ro/class/113-3/ sau direct la casieria Ateneului!

teatru 11 3 la Ateneul National din Iasi iunie 2020

 

28 iunie 2020

Spectacol de teatru pentru copii  "Cenusareasa" - regia Toma Hogea

Amfiteatrul Palas, ora 10:00

Este un spectacol pentru toate vârstele, pornind de la adaptarea scenică, care respectă întru totul povestea clasică dar, transpusă scenic într-o viziune regizorală/ scenografică modernă.Orice spectacol presupune o nouă provocare pentru fiece artist, este momentul de întânire/ descoperire a actorilor cu personajele noi, care însuflețite cu har si plăcerea jocului, oferă lumină, bucurie si zâmbete pe chipul fiecărui spectator.Titlul „CENUȘĂREASA” ne dezvăluie, deja, atmosfera spectacolului dar, totodată, invită publicul, de toate vârstele, de-a fi părtași la seara de bal, unde surprizele vor face tot deliciul.O muzică de foarte bună calitate, cu umor, cu momente lirice, semnată de compozitorul Tibor Cári, va întregi atmosfera și va crea aura necesară, specifică unei seri de bal. Un spectacol colorat, cu un decor original și rafinat, semnat de scenografa Axenti Marfa, cu costume deosebit de inventive, cu stil, purtând semnătura scenografei Alina Dincă Pușcașu, completează/ aprofundează gândul regizoral, de a aduce la rampă un spectacol inventiv și modern.Balul nu ar fi posibil fără participarea actorilor, o trupă profesionistă, dezinvoltă, cu posibilități multiple de exprimare scenică, cu talent și, nu în ultimul rând, plăcerea și bucuria absolută a jocului…!

teatru cenusareasa la bal iunie 2020

Distribuție:
Cenușăreasa – Alexandra Macovei
Zâna – Erica Moldovan
Majordomul – Daniel Onoae
Regele – Codrin Dănilă
Prințul – Dumitru Florescu
Mama vitregă – Alexandra Paftală
Sora vitregă – Ana Hegyi
Sora vitregă – Cezara Fantu
Tunarul – Gelu Ciobotaru

Bilete pe: https://www.ateneuiasi.ro/class/cenusareasa-5/ , la casieria Ateneului, sau direct la locație, cu o oră înainte de începerea spectacolului.

 

28 iunie 2020

Spectacol de teatru „Comedie cu olteni”, regia Ovidiu Cuncea

Amfiteatrul Palas, ora 19:00

Asistent regie: Andrei Ciobanu
Scenografie: Titus Ivan
Costume: Alina Dincă Pușcașu

Distribuția: Daniel Onoae – Lisandru Joițoiu, Erica Moldovan – Aurica Joițoiu, Alexandra Macovei – Trina Joițoiu, Dumitru Florescu – Gheorghe Ciocu, Cezara Fantu – Dumitra Ciocu, Codrin Dánilá – Ciron, Gelu Ciobotaru – Poponete
Andrei Ciobanu – Țîvriș, Alexandra Paftală – Truță, Ana Hegyi -Petria, Daniel Popa – Martorul

Teatru Comedie cu oltenie Iunie Ateneul Iasi

 

 

sigla iasi365 2019 footer

 

 

Portalul Iasi365.com se dorește a fi site-ul de unde ieșenii să poată obţine informaţii detaliate despre evenimentele culturale ce au loc în municipiul Iaşi (concerte, spectacole, expoziţii, târguri, petreceri, cursuri, competiţii sportive etc.) precum şi un îndrumar în obţinerea de acte de la instituţiile publice ieşene (certificat naştere, CI, pasaport, carnet de conducere, autorizaţii de tot felul)

Iasi 365 le urează tuturor celor care vin în Iași bun venit și distracție placută!